roblox och lua

plattform, spelmotor och program

Roblox är en spelplattform med 200.000.000 månatliga användare, varav 67% är under 16 år. Spelen har utvecklats av såväl spelstudios som av enskilda användare. 

Alla spel är gjorda i spelmotorn Roblox Studio som finns att hämta hem gratis. Spelen ligger på Roblox egen plattform och med ett enkelt klick kan man göra dem spelbara på PC, Mac, X-box och mobiltelefon. 

På våra kurser jobbar vi i Roblox Studio, men eleverna får också lära sig programmera vissa funktioner med programspråket Lua.

Onlinekurserna ger vi via plattformen Discord. Själva ”skolan” ligger i vårt egna BloxCamp. Kolla in våra filmklipp för att se mer av världen!

roblox

Användargränssnitt spelmotorn Roblox Studio.

roblox

Användargränssnitt programspråket Lua.

roblox

Roblox består av två program, Roblox player och Roblox studio. I Roblox player kan användarna spela spel skapade av andra användare. […] Roblox studio är verktyget som används för att skapa spel. […] Roblox studio har två delar, programmering och byggande. Byggandet fungerar genom att användaren skapar block, så kallade parts. Dessa har sedan flera egenskaper som kan ändras, exempelvis vikt, färg, och storlek. Programmeringen använder en modifierad version av programmerings-språket Lua 5.1 kallat Roblox.lua och användas för att göra parts och andra delar i spelvärlden dynamiska, till exempel genom att förflytta dem. På användarnas profiler kan spelen sedan spelas. I spelen kan användarna sälja olika produkter för spelets valuta, Robux. […] Med Robux kan man köpa saker till sin avatar (person, ”gubbe”) och till olika förmågor i de flesta spel.